Biografie Sonja Barend

Sonja Barend deed in 1966 haar intrede in de omroepwereld.
Zij begon met de opleiding voor regisseurs en scriptgirls bij de toenmalige NTS. Vervolgens werd zij omroepster bij de NTS en presenteerde een aantal programma's bij de VARA, waaronder "Fenklup", "Uit Bellevue" en "Dagje Ouder". In 1972 stapte Sonja over naar de AVRO om daar het programma "Sterallures" te presenteren. Voor deze omroep deed zij ook de programma's "Sonja 's avonds" en "Een leven in beeld" , tevens zat zij in het panel bij het populaire spelletje "Wie van de Drie?".
In 1975 keerde zij terug naar de VARA, waar zij verschillende talkshows leidde. Van "Sonja op maandag" tot "Sonja op zaterdag", zij heeft alle weekdagen achter haar naam staan! De talkshows van haar worden zeer goed bekeken, uitzendingen van vijf miljoen kijkers zijn géén uitzondering.

Niet iedereen is het altijd eens met de manier waarop zij haar programma's presenteert, maar één ding is zeker: ze zijn nooit saai en leveren altijd een onderwerp voor een gesprek op. In haar televisieprogramma benadert zij haar gasten door middel van controversiele onderwerpen, die zij bespreekbaar wil maken. Dit levert uiterst interessante en spraakmakende televisie op.

Nog enkele wetenswaardigheden:

Van de 'Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden' kreeg Sonja in 1977 de televisiering voor de best verstaanbare tv-figuur.

Ze heeft meegespeeld in de speelfilms "VD" (1971) en "Trouble in Paradise" (1987).

Samen met Ellen Blazer heeft zij het boek "Gezond weer op" geschreven.

In 1993 ontving zij, samen met Ellen Blazer, de 'Oeuvre-prijs' tijdens de uitreiking van de TROS TV-STER prijzen (publieksprijzen). De 
kroon op haar werk, die haar titel 'koningin van de talkshows' 
rechtvaardigt.

Vanaf '97 t/m 2002 presenteerde zij samen met Paul Witteman de talkshow 'Barend & Witteman'.

Het jaar 2003/2004 presenteerde zij voor het 2e seizoen het programma 'Masterclass'.

In 1998 ontving zij de 'Acadamy Award' voor haar hele 'oeuvre'.

Vanaf 2009 wordt jaarlijks de Sonja Barend Award uitgereikt voor het beste tv-interview van het jaar. In 2009 overhandigde Sonja de award aan Matthijs van Nieuwkerk, in 2010 ging de award naar Clairy Polak, in 2011 naar Twan Huys. 

telefoon 020 7371475
email info@bvgool.nl